Fudbal u Istočnoj Nemačkoj (2) – Šampioni i Razdoblja

  •  
  •  
  •  
  •  

Današnja tema članka o Istočnonemačkom fudbalu jeste takozvani tajmlajn osvajanja titula. Kao i kod svih liga imali smo određena razbolja koja su obeležena nekim rivalstvima, ili pak dominacijama jednog kluba. Malo suvoparnija materija, ali neophodna da bu upoznali ovu ligu. Kao i uvek, skakaćemo sa teme na temu, imati odvlačenja u stranu tokom priče, ali sve je to zbog naše želje da Vam na što bolji način dočaramo kompleksnost ove teme i prezentujemo što više zanimljivosti. Moramo da Vam napomenemo da se nećemo mnogo obazirati konkretno na klubove u ovom članku, i da to ostavljamo za kasnije delove fetljona u kome ćemo detaljno pričati o velikanima ove zemlje, njihovim uspesima, pojedinim događajima i generalno o zamiljivostima.

 

Prvi šampion Istočne Nemačke je bio tim SG Planitz, koji danas nosi naziv FSV Zwickau. Većina tih klubova koji su osvajali trofeje su u današnje vreme po nižim ligama u Nemačkoj i pod drugačijim imenima, jer ipak nisu mogli da se bore sa mnogo izdašnijim u finansijkom smislu Zapadnonemačkim klubovima u startu, a danas su već toliko umrtvljeni da im nema spasa. A i generalno, kada se neki klub sa tih prostora pojavi, uvek “pravična” federacija mu nađe način da mu doaka ili da ga satanizuje, kao što je danas reč sa Red Bulom. Ali o tome kasnije, u našem zadnjem feljtonu.

Elem SG Planitz je taj prvi šampion, koji je osvojio prvenstvo 1948, i ponovio to 1950, samo pod nazivom ZSG Horch Zwikau (kasnije FSV Zwickau). Taj prvi šampionat je bio drugačiji od sledećih, jer još uvek nije bila formirana Oberliga. Bilo je i pomena da se igra neki plejof sa prvakom Zapadne Nemačke, međutim do toga nije došlo. Počela je već kriza Hladnog Rata. Ali ipak, 1950 su uspeli da budu i inaguralni šampioni tog novog takmičenja, koje je označilo početak zasebnih struktura takmičenja u Nemačkoj, i bio jedan od prvih naznaka da se Gvozdena Zavesa sprema. Pre toga je i bilo kontakta dve Nemačke u fudbalu,ali od tada ništa. Između te njihove dve titule je uskočio Union Hale.

U početku su se menjali šampioni, Hemija Lajpcig, Turbina iz Halea, koja je u stvari naslednik Uniona, zatim Turbina iz Erfirta sve dok se nije pojavio Wismut Aue kome je na silu dodato Karl-Marks Štadt u ime. To je bila prva, da se izrazimo dinastija Istočnonemačkog fudbala. Ovaj dodatak u imenu je bio tu jer je inicijalno planirano da se time iz Auea preseli u Karl-Marks Štadt, današnji Čemnicer. Ovaj ponosni klub. koji danas nosi ime Ercebriger Aue, je to odbio, i izborio se protiv nadređenih uz pomoć svojih vernih navijača koji takođe nisu želeli da dozvole premeštanje kluba u centar regije, pa čak i po cenu izbijanja sranja, koje baš nije bilo tolerisano u to doba. Mnogi od njih su bili rudari, i bogme napravili su protest tako što su štrajkovali i paralisali neki ugljenokop od koga je dosta toga zavisilo. Bilo kako bilo sa politikom i ostalim vanfudbalskim aktivnostima, osvojili su 4 titule u 5 sezona između 1955 i 1959, učestvovali su u Kupu Šampiona gde su igrali sa Gvardijom iz Varšave, Ajaksom, Jang Bojsima, Rapidom iz Beča itd. Inače, Wismut Aue je klub koji je odigrao najviše mečeva u Oberligi, čak 1,019. Rot Vajs Erfirt je sledeći sa 1,001. Stvarno impresivno.

P.S. oni su i osvajaći prve duple krune, 1955. jer su u finalu FDGB Kupa pobedili Motor Zwickau sa 2-1. Inače zbog zavrzlama oko kalendata igranja, koji se menjao iz proleće-jesen i obratno, 1955 imamo faktički dva šampionata, i pravo na titulu polažu i Wismut Aue i Turbina Erfirt.

Već krajem 50-ih počinje uspon kluba Vorvarts Berlin, koji je jedini i prekinuo dominaciju Auea 59-te i koji mu je disao za vratom u par navrata završavajući drugi. Od 60 do 69 oni dodaju još 5 titula, obeležavaju tu dekadu i postaju sila u ovoj državi.  Ali samo dve godine kasnije, doživljavaju sudbinu mnogih klubova i bivaju preseljeni u Frankfurt na Odri, na granici sa Poljskom. Nisu se oporavili od ovog šoka, i iako su 1983. bili drugi, titula im je uvek izmicala. Danas se zovu 1. FC Frankfurt, a inače su oni tim koji je iz Lajpciga preseljen u Berlin 1953.

70-te su zlatne godine Istočnonemačkog fudbala, i njih obeležavaju dva kluba, Magdeburg i nama najpoznatiji Dinamo iz Drezdena. Ova dva tima su se smenjivala kao šampioni, uz napomenu da je Magdeburg čak osvojio u Kup Pobednika Kupova u ono vreme. Tada je i repka bila na vrhuncu, dobili su svoje zapadne sunarodnike na Svetskom, i imali su dobre igrače. Svi su se u to vreme štrecali kada su trebali da igraju sa klubovima iz te zemlje.  Ali nakon ovog perioda kreće sunovrat fudbala. Nažalost.

Najtrofejniji klub Istočne Nemačke je bio Dinamo iz Berlina, koji je 10 puta uzastopno bio prvak. Ali nemojte se zavaravati da je to bio neki toliko dominantan klub zbog svojih kvaliteta. Njega je držao Štazi i bio je klasičan politčki projekat. Nešto tako Vam je verovatno poznato i gledate to svaki dan ovde u Srbiji. Od 1979. do 1988. ovaj tim je otimao, krao, svirali su mu se penali kakvi nisu viđani nigde, i sve ćemo to lepo opisati u nekom od naših daljih feljtona. Erih Mielke, predsednik Dinama i glavni u Štaziju je bukvalno na silu preselio Dinamo iz Drezdena nakon sezone 1979 u Berlin i napravio ovaj klub.

Inače, to je jedna samo tako veštačka tvorevina, koja je isto nastala preseljenjem tima iz Drezdena 1954. No, i o tome o drugi put.

Berlineri su bili najzaslužniji za propast Istočnonemačkog fudbala, jer su ostavljali iza sebe pustoš, demotivaciju među igračima protivnika, i što je najgore, terali su ljude sa stadiona. Tako da nije bilo spasa nikome pored njih.

Kada je počeo pad komunizma i Gvozdene Zavese, pao je i Dinamo iz Berlina jer je njegov idejni tvorac, Mielke pomeren sa mesta šefa Štazija. Dinamo iz Drezdena je dodao još dve titule (89,90).

Poslednjih šampion Istočne Nemačke je bila Hanza iz Roštoka, koja ja 1991. osvojila titulu ispred Dinama iz Drezdena.

 

Za kraj malo statistike.

Titule:

Dinamo Berlin 10

Dinamo Drezden 8

Vorvats Berlin 6,

Vismut Aue 4 (iako piše 3)

Karl-Cajs Jena, Magdeburg  3

Rot-Vajs Erfirt, Hemija Lajpcig, FSV Zwickau, Turbina Halle 2

Haza Roštok, Karl Marks Štadt  1

 

Nadamo se da smo Vas makar malo zaintrigirali za ovu temu. Trudićemo se da prihvatimo i uvažimo sve sugestije, tako da ukoliko imate neku, slobodno napišite u komentarima, da li na sajtu ili na Fejsu nije već bitno. Takođe, lajkujte našu stranicu, podelite nešto što Vam se dopada, i preporučite nas drugarima.

 

Do sledećeg susreta, sve najbolje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *