Fudbal u Istočnoj Nemačkoj – Uvod

  •  
  •  
  •  
  •  

Prevelika izloženost novotarijama, modernim fudbalom (koji je donekle pederski), i koroporizacijom sporta uopšte nam je malo ogadila ovaj lepi aspekt naših ušemljenih života. Često puta se dešava da onako zapijeni dok igramo pikado počnemo da pričamo o tome kako fudbal jeste nekada bio bolji uprkos svim svojim manama, i krenemo da se vraćamo u prošlost i čačkamo po netu, tražeći nešto zanimljivo.

Vremenom smo postali i malo veštiji u tome i počele su da nas interesuju stvari koje nisu bile toliko mejnstrim u našim medijima, ili su jednostavno bile skrajnute, što zbog nedovoljnog interesovanja, ili pak zbog šupačke političke korektnosti koja generalno jebe ovu zemlju samo tako.

Tako smo pre nekoliko meseci, Profesor Paja, Vidoje i moja malenkost, zaseli u kafanu i počeli da pričamo o Dinamu iz Drezdena koji nam je neobično drag. Posebno piscu ovih redova. Zadržali su i dan danas taj svoj duh, koji je pomalo i istočnoevropski, i koji nije klasično germansko-gejevski kada je navijanje u pitanju. Idu bajo moj po 20,000 u Minhen i jebu progresivne i bogate Bavarce gde ih vide.

Zato nikada i neće moći da doguraju do Bundeslige, što nam je i rekao jedan naš, novostečeni, nemački prijatelj koji je zaglavio sa nama par večeri na pivu. Ali o tome ćemo kasnije.

Tako smo i stigli do ove teme koja je probudila u nama interesovanje i želju za istaživanjem. Istočna Nemačka.. fudbal..gvozdena zavesa i andergraund … nepoznata teritorija i puno zanimljivosti koje će definitivno privući našu pažnju.

Pa ko su bili ti Istočni Nemci, koja poznata imena imaju oni? Na primer Matijas Zamer, Ulf Kirsten, Olaf Maršal, Tomas Dol, Darius Voš… To su oni likovi koje mi pamtimo iz mladosti, a verovatno da starijim ljudima Joakim Streiš, Hans Jirgen Doner, Jirgen Kroj, Konrad Vize isto zvuče poznato.

Da Vam skratimo priču. Naša redakcija je odlučila da napravi jednu mini seriju tekstova o fudbalu u Istočnoj Nemačkoj, o tome kako se razvijao, uspesima, zanimljivostima i stvarima koje bi našeg prosečnog čoveka zainteresovale.

Verujte nam, biće Vam itekako čudno dok čitate o ovome, jer postoji mali milion stvari za koje niste znali, a poprilično su kul, iako je u pitanju zemlja koja je bila iza “Gvozdene Zavese.”

Današnja tema je kratak uvod koji će obuhvatiti postojanje lige Istočne Nemačke, ali to je samo osnova jer ćemo se kao i uvek rasplinuti u raznorazne detalje tokom našeg istraživanje. Tako da neka ovo bude osnova i neka polazna tačka, iz koje ćemo nastaviti dalje, i napraviti feljton o fuci u Istočnoj Nemačkoj.

Sovjeti su nakon okupacije Nemačke i nemilosrdne odmazde zabranili fudbal u delu koji su oni kontrolisali. Iako je veliki Helmut Šen držao neke prijateljske utakmice pokrajine Saksonije sa raznoraznim klubovima, sve je to prestalo jer je i on kasnije zbrisao na Zapad.

Najviši rang takmičenja u ovoj državi je bila Oberliga, koja je trajala od 1949 do 1991 godine i nije menjala svoj oblik nešto mnogo, 14 timova, dva ispadaju i to je to. Druga liga DDR-Liga je imala više imena i struktura. Tako je na primer bila izdeljena na Staffel A i Staffel B us svom svom trajanju, sem od ’55 do ’60 kada je bila jednistvena druga liga. Ispod toga su bili Staffel C,D,E itd.

Regionalni stupnjevi takmičenja su bili Bezirkslige kojih je bio pun djavo.

U početku se forsirao ruski sistem takmičenja koji je podrazumevao da se liga igra između proleća i jeseni, ali pošto su ukapirali da u centralnoj Evropi nema snega tokom cele godine, brzo su izmenili model i vratili se na normalan nam period jesen-proleće.

Prvi šampion joj je bio ZSG Horch Zwickau, koji je u zadnjem kolu prvenstva dobio Dresden Friedrichstadt  sa 5-1 i osvojio titulu, kako kažu na kontroverzan način jer im je sudija pomagao. Drezdenski klub je imao 8 igrača na terenu na kraju, i navijači su prekinuli meč.

Tokom trajanja takmičenja, videli smo mnogo različitih osvajača. Dinamo iz Drezdena, Vorvarts Berlin, Karl Cajs Jenu, Magdeburg itd. U suštini to je bilo jedno vrlo interesantno takmičenje sa tog aspekta jer su se šampioni menjali.

Sve dok nije jeda, vrlo verovatno impotentni idiot, u liku direktora Štazija (tajne službe) rešio drugačije. Erik Mielke, koji je verovatno loše karao, se palio na fudbal, i nakon poslednje utakmice u sezoni 1978 je bukvalno rasformirao Dinamo iz Drezdena  i prisilno prebacio mnoštvo igrača u Dinamo iz Berlina, i otvoreno preteći rekao momcima iz Drezdena da će Berlineri u sedećih 10 godina biti šampioni.

Što se i desilo. Tako je jedan isfrustrirani tip (nešto kao Čović) zajebavao čitav narod i ceo sistem. Ali o tome ćemo kasnije.

Kraj lige je bio tragičan pomalo. Godine 1990-91 je održana Oberliga po poslednji put, i to je bio tranzicioni period za ujedinjenu ligu Nemačke. U kojoj su nastupala samo dva kluba sa Istoka. Proveropski nema šta, sve podjednako i svima iste šanse.

Šampion te godine je bila Hanza iz Roštoka.

Poslednji šampion Istočne Nemačke.

Primetićete da su klubovi u toj državi imali ista imena kao i na našim prostorima, Dinamo, Lokomotiva, ili pak slična, Turbina, Motor,Traktor. Imalo je dosta i egzotike, ali i o tome ćemo kasnije.

Nadamo se da smo Vam zagolicali maštu sa ovim tekstom, jer ćemo u budućnosti da objavimo feljton o fudbalu u Istočnoj Nemačkoj, koji je posve nepoznat za šire mase.

Od sledećeg članka krećemo u razradu, a tema će biti šampioni Istočne Nemačke, i njeni najveći klubovi.

 

Nadamo se da ćete nas zapratiti na našoj Fejsbuk stranici, i tako ostati u toku sa našim novim tekstovima.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *