Pitali smo Batu Mirkovića… Kolika su Muda u Hrvatskih Sportista?

  •  
  •  
  •  
  •  

Ako Vas je naslov naveo da pomislite da smo radili neki oblik intervijua sa Batom, moramo odmah na početku da Vas razočaramo. Mada planiramo da naš rad podignemo na viši nivo i nadamo se radu tog tipa, to još uvek nije slučaj.

Batica najverovatnije ne zna ni da mi postojimo. Kažem, najverovatnije, jer nismo komercijalna redakcija pa je sasvim logična pretpostavka da nije ni čuo, a opet, toliko sam ga idealizovao od Oktobra 1999. godine i maksimirskog “boja”, da sam počeo da verujem da Bata mora da zna sve.

Mislim da ne moram ni jednog “normalnog“ čoveka da podsećam šta je uradio jedini Grobar kome sam se u životu divio. Pa jebo mater, mogli su i da izgube sa deset razlike polse toga i sve bi mi jedno bilo. Opraštamo ti i crveni karton i svaki naredni loš nastup za repku, ma sve. Ako ništa ne uradiš sad u Partizanu i to ti opraštam u ime svih Srba u zemlji i dijaspori. Samo nek si ti, kralju, Jarniju odradio trajnu kontracepciju i dao nam jedno sretno sećanje do kraja naših života. A kako ja, iako trenutno tako ne deluje, nisam nacionalista, i ne želim da mešam politiku i nesrećne događaje sa sportom… mislim i da si jedini koji stvarno može da nam kaže ko ima najveća muda u „komšiluku”. Rivalstvo je zdravo, navijanje, pobeda… kad zajebeš nekog iz suparničkog tabora… sve je to ono što nas tera da kolektivno podržavamo neku sportsku organizaciju. Još ako ima veću težinu kao u ovom slučaju, ma milina. To imaju i Argentina i Brazil, Englezi i Nemci, Flamengo i Flumineze, Roma i Lacio, Zvezda i Partizan… I to je normalno. Tako treba da bude i sa našim komšijama.

I upravo to je povod ovog mog piskaranja. Ne mogu više da uđem na neki portal da malo prodiskutujem sport i razmenim neku informaciju i mišljenje a da se neko ne prepucava. ‘Ajde ovi što im vene na čelu odmah iskoče kad se dohvate ratova, žrtava, i svih nesreća koje su nas snašle. Njih ne računam i time neću da se bavim. To nije sportska diskusija a i, što bi Vidoje reko, za mene su ratovi završeni pre dvadeset godina. (Inače Vidoje se tripuje da je Bosanac i ima 29 godina, a iz jednog sela po imenu Nabrđe je).

Ovi drugi što se prepucavaju ko je uspešniji u sportu su mi interesantniji. Konstantno. E tu već volim da se teram. I moram da primetim da su tu Hrvati iskompleksiranija strana. Dok je trajalo Svetsko Prvenstvo u Rusiji, više su provodili vreme po našim portalima nego u kafani slaveći. Milion ih je bilo na Telegrafu, Blicu, Novosti… svuda bre. Nisam znao ni da ih ima toliko. Kad su izbori kod njih, njima je jedina politička kampanja da pljuju po nama. Ako naprave neki sportski uspeh odmah trče na naše portale. Pa braćo bre, ja naše političare nisam nikad čuo da Vas pomenu kad su u Srbiji izbori. Nikad, ni jednog, a Bog nam je svedok da ih je bilo previše. Mislim i da niko nikad nije otišao ni na jedan hrvatski medij da se raspravlja. Ja ne znam ni kako se zovu vaši portali… jebemligakoji.hr.

E sad, pošto ste nam seli na karu, i to onu od Bate Mirkovića, rešili smo da izvagamo ko je stvarno bolji i u kojim sportovima. Parametri će da nam budu isključivo medjusobni dueli i ništa drugo.

Uz još jednu važnu stvar! Znači, ne bavimo se time dal je Slovenac u hrvatskoj repki, ili Mađar u srpskoj itd. Toga je uvek bilo i biće, živimo na međi jedni sa drugima, a i do juče smo živeli zajedno i zapošljavali se širom cele Juge, nebitno odakle smo. Te izgovore otpišite… ako je neki sportista odabrao da igra za neku zemlju, računa se samo to.

Dakle, individualne sportove nećemo da merimo. Besmisleno je i ne može da se izvaga, ne bavimo se i nisu nam primarne iste grupe sportova, a i rekli smo da računamo samo direktne okršaje. Ono što nas sve interesuje i ono za šta se oni prvo hvataju su kolektivni sportovi.

Tako ćemo da prebrojimo najpopularnije kolektivne sportove. To su naravno fudbal, košarka, vaterpolo, rukomet i odbojka. E jbg sad, nemamo sa kim da se merimo u odbojci. Ništa, evo i nju izbacujemo dok komšije ne nauče da je igraju pa ćemo da je vratimo za jedno 500 godina. Ostajemo sa ova četiri.

Idemo redom:

FUDBAL

Kvalifikacije za EP2000 (Beograd): SR Jugoslavija – Hrvatska 0:0, čuveni meč u toku kog je nestala struja na Marakani.

Kvalifikacije za EP2000 (Zagreb): Hrvatska – SR Jugoslavija 2:2, već pomenuti meč i legendarni obračun Bate Mirkovića i Roberta Jarnija. Ovaj meč je odveo Jugoslaviju dalje dok su kockasti ostali bez plasmana za EP.

Kvalifikacije za SP2014 (Zagreb): Hrvatska – Srbija 2:0.

Kvalifikacije za SP2014 (Beograd): Srbija – Hrvatska 1:1, ishod koji je bio dovoljan da, ovaj put, Hrvatska putuje u Brazil a mi ostanemo kući.

Ukupan bilans: 1 pobeda Hrvatske i 3 nerešena duela

KOŠARKA

EP1997 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 64:62, u čuvenoj pobedi trojkom Saleta Đorđevića u zadnjoj skundi.

EP2001 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 80:66

SP 2010 (NT): Srbja – Hrvatska 73:72

OI 2016 (NT): Srbija – Hrvatska 86:83

Ukupan bilans: 4 pobede Srbije

VATERPOLO

OI1996 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 6:8

EP1997 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 8:7

SP1998 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 6:5

EP1999 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 7:9

OI2000 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 4:4

EP2001 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 8:6

EP2003 (NT): Srbija i Crna Gora – Hrvatska 9:8

OI2004 (NT): Srbija i Crna Gora – Hrvatska 11:8

SP2005 (NT): Srbija i Crna Gora – Hrvatska 5:4

SP2007 (NT): Srbija – Hrvatska 7:10

OI2008 (NT): Srbija – Hrvatska 8:11

SP2009 (NT): Srbija – Hrvatska 12:11

EP2010 (Zagreb): Srbija – Hrvatska 9:10

EP2003 (NT): Srbija – Hrvatska 9:8

EP2012 (NT): Srbija – Hrvatska 15:12

EP2014 (NT): Srbija – Hrvatska 8:8

SP2015 (NT): Srbija – Hrvatska 11:4

EP2016 (Beograd): Srbija – Hrvatska 13:6

OI2016 (NT): Srbija – Hrvatska 11:7

SP2017 (NT) Srbija – Hrvatska 11:12

EP2018 (NT): Srbija – Hrvatska 9:7

Ukupan bilans: 13 pobeda Srbije, 6 pobeda Hrvatske, i 2 nerešena duela

RUKOMET

EP1996 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 27:24

SP1999 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 30:23

EP2002 (NT): SR Jugoslavija – Hrvatska 34:22

SP2005 (NT): Srbija i Crna Gora – Hrvatska 23:24

EP2006 (NT): Srbija – Hrvatska 30:34

SP2011 (NT): Srbija – Hrvatska 24:24

EP2012 (Beograd): Srbija – Hrvatska 26:22

OI2012 (NT): Srbija – Hrvatska 23:31

EP2018 (Zagreb): Srbija – Hrvatska 22:32

Ukupan bilans: 4 pobede Srbije, 4 pobeda Hrvatske, i 1 nerešen duel

TOTAL: 21 pobeda Srbije, 11 pobeda Hrvatske, i 6 nerešenih duela

Tako stoje stvari. Da ne smišljamo kreativne zaključke, mislimo da je sve jasno.

Fudbal ok, priznajemo, bolji ste za malo, ali ne ko što se zanosite.

Rukomet… ni sam nisam verovao da nemamo negativan skor jer je ipak Vaš trofejniji sport. Valjda je i naš prosečan trud dovoljan da smo u istoj ravni. Sve u svemu, niste ni u rukometu bolji.

Barakude su ok, dobri ste ali ne dovoljno dobri. Ipak nije to taj nivo, morate još mnogo da radite. Mnogo smo domonantni i ne vidim da će to nekad da se promeni. Bar dok je Deki Savić živ.

Košarka… hahahaha, daj uozbiljite se, nemojte da se zajebavamo. Košarkašku reprezentaciju i Severinu Vam nismo karali samo kad smo žurili na autobus! Bolje bi prošli da se, nakon onog silaženja sa postolja 1995. godine u Atini, nikad niste ni vratili na neki turnir. Lično smatram da ste tim postupkom zacrtali sebi mesto i istoriji sportskih propaliteta. Kolika ste govna pokazuje i to što ni jedan od Vaših košarkaša nije ostao ili imao drugačije mišljenje od direktive koju ste dobili, pa makar i sam ostao. Ja bih smeo svoju glavu na panj da stavim da jedan Sale Đorđević, Željko Obradović ili Duda Ivković to nikad ne bi uradili pa makar ih streljali. Među onim šupcima koji su tog dana sišli sa podijuma imate samo bezvredne pičkice… nemate ni jednog kojim ćete moći da se ponosite. A Vi ćete baš njih da veličate… e zato smo bolji od Vas i uvek ćemo da budemo.

 

Mogu da ti puše Batice, Batice, Baticeee-ee!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *