Buvljački dresovi Najkija i Adidasa

  •  
  •  
  •  
  •  

Fudbal je svuda oko nas. Gledamo ga na TV-u, slušamo o njemu na ulici, pričamo u kafanama, skupljamo sličice i prelistavamo stare albume. Neiscrpno diskutujemo o bivšim prvenstvima, fudbalerima, antologijskim trenucima, rezultatima, podacima za koje niko nikad nije čuo, starim dresovima i sl.

I to tako, jednostavno, mora. Nismo mi krivi, rasli smo uz to i sad nam je u krvi. To je najveća svetska fudbalska smotra. To je svakom verniku bilo koje vere najveći praznik i tad je sve jednostavno drugačije. Tribine, boje, navijači… sve je to ono što smo čekali četiri godine. Uz neka stara prvenstva smo se opredeljivali za timove koje ćemo da bodrimo u buduće, igrače koje ćemo da volimo, dresove koje ćemo da nosimo. Znamo da ih tokom života nemamo mnogo na raspolaganju i dok traje mora da bude posebno.

Jedino  što mi kvari taj praznični doživljaj o svetskom prvenstvu, pored Mladena Krstajića i fudbalera milijardera sa ružnim frizurama, su još ružniji dresovi.

I stvarno mi nije jasno da je ovo, posle ovoliko iščekivanja, najbolje što su Puma, Najk i Adidas mogli da osmisle. Ovim ostalima bi’ nekako moglo da se progleda kroz prste. Ipak, šta novo može Humel da smisli, ili Erea… A i osim tri gore navedena sponzora ovi manji “oblače” samo pet selekcija pa, nekako, nisu ni bitni. Ali ova tri velikana su morala da nam, u vreme 21. veka, visokih rezolucija, HD ekrana i televizora sa par miliona boja, osmisle takve dresove da se obradujemo ko bauštelac za radnu dozvolu.

Rusija, ne bih ga nosio “ni po kući”. Sve sam očekivao ali ovo nisam. Domaćin igara, navodno najvećeg i najboljeg SP do sad, kupio jedan’est Adidas majci u N Sportu (onom u Rodi). Švajcarska isto, samo nisu imali za gorivo do Rode pa ušli ljudi u najbližu prodavnicu, kad ono bile samo Pumine majce. Al’ zato je Najk razbio… naročito sa Nigerijom. Sad se kolebam kako da ga prokomentarišem da ne budem rasno netrpeljiv, ali ne postoji drugi termin za onaj dres nego “ciganski“. Alo bre, pa to je dres Nigerije. Svako normalan između 20 i 50 godina navija da se Nigerija kvalifikuje i čeka četiri godine samo da bi video taj dres. Argentina i Portugal kao da nisu promenili dres od SP 1990 u Italiji. Egipat i Engleska su trebali da bojkotuju dres i da traže da im izrade novi. Imali bi’ manje detalja jedino ako bi skinuli brojeve i grbove sa uniformi.

Ruku na srce, ima tu i poneke lepe “zakrpe”. Rezervni dres Belgije, Nemačke, Hrvatske i još po neki su tu da unesu neku svežinu, ali genralno, uradili su mnogo loš posao.

Snaga Zastave

Imali smo sreću da je jedan ljubitelj fudbala iz Irske profesionalni dizajner, i da deli moje mišljenje o urađenom poslu na dekoraciji tkanina koje će predstavnici zemalja koje učestvuju sa ponosom nositi na grudima.

Fil Sleteri je, nezadovoljan rezultatima i podstaknut bojama nacija koje ne nose boje koje se nalaze na zastavama (Australija, Nemačka…), rešio da napravi alternativne dresove za svaki tim koji učestvuje na SP, i da budu inspirisani isključivo zastavama  tih nacija.

Ja moram da priznam da sam očekivao kič, i da će kombinacije da izgledaju kao da su se igrači ogrnuli zastavama za vreme proslave nekog odličija. Ipak, prevariosam se, i sad mislim da bi celi dizajnerski timovi gore pomenutih velikana trebalo da se, da imaju imalo časti, raznesu bombom kao taliban u samoposluzi.

Sleteri je izdominirao, rezultati su fantastični, a ovdašnji dresovi bi, u poređenju sa njegovim, trebalo da služe za primer kako NE treba da izgleda dres.

Pogledajte “nepostojeću” garnituru  svih 32 ekipe učesnice (obratite pažnju na dres Srbije). Šta Vi mislite?!

Grupa A:

Grupa B:

Grupa C:

Grupa D:

Grupa E:

Grupa F:

Grupa G:

Grupa H:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *